HTML

Budapestdecsodas

Budáról+Pestről minden fontos információ, érdekességek!

Etarget hírdetés

Bejegyzések

Friss topikok

  • mihalytoth: A BKV hajók menetrendjét eleddig homályos okból csak letölthető 2 megás PDF-ben lehetett elérni, m... (2012.07.17. 21:39) Első útján a BKV hajója - LIVE

Címkék

Partnerek

  Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

Indavideó

Indafotó képek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Budapest legszebb lépcsőházai: Honvéd utca 3.

2012.07.16. 10:52 rakiczki

Ismét egy híres lépcsőházba látogattam el. Régóta foglalkoztatott, milyen is belülről a Magyar Szecesszió Házának otthont adó épület, így amikor az egyik nap arra jártam, a megszokott módon kezdtem toporogni a bejárat előtt, várva egy lakó kapunyitására. Egy hölgy ült pár méterrel arrébb, a kávéház bejárata melletti asztalnál, és feltűnően vizsgált. Szinte tapintani lehetett a gyanakvást, a betörésgyanút, bizalmatlanságot, amit a lépcsőháztúráimon a lakók felől rendszeresen árad felém.

honvéd.JPG

Ezért aztán inkább megelőztem a kérdést, és megkérdeztem, hogy ha itt lakik, beengedne-e. Ha szépen megkérem, beenged. Szépen megkértem, beengedett. Egy kis történelmi áttekintés, mielőtt beléptek velem az ajtón. A házat Vidor Emil tervezte 1903-ban Bedő Béla, a kor neves műgyűjtője részére. Ez az egyik legeredetibb alkotása, ami a belga Horta és Hankar hatását mutatja - az itt ellesett stílushoz azonban magyaros mintákét is kevert az építész, a Zsolnay gyár majolikáival. Vidor Emil nagy gondot fordított az épület belső kialakítására is, előre tervezett falfestményeket, színes üvegezéseket és csiszolt üvegeket említ meg a korabeli leírás.

A házzal azonban kicsit elbánt az idő, az egyedülálló pávafark-íves, fakeretes portált lebontották, és szögletes ablaksorral uniformizálták a látványt. 2002-ben Vad Tivadar építési vállalkozó szeretett bele az épület homlokzatába, amikor a szemközti banképületen dolgozott. Nem sokkal később már a Honvéd utca 3-as házszám felett dolgozott, helyreállította a homlokzatot, és megszerzett magának egy jelentős szeletet a házból. Neki köszönhető a kávézó és a szecessziós kiállítás is az épületben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr984659508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása